Fredbo på Høvik

Fredbo på Høvik
NB! Det er flere gamle hus som heter Fredbo.. Dette er ikke Villa Fredbo på Nesodden som har vært omtalt i utallige interiørblader!

onsdag 29. juni 2011

Start på gulvlegging - fort avbrutt av andre ting som haster mer..

En liten oppdatering:

Gulvet har kommet! Har begynt å legge på kjøkkenet og i gangen, det ser veldig bra ut foreløpig.
Gulvet på kjøkkenet
Men gulvlegging ble fort avbrutt av andre ting som hastet mer. Måtte lage en kasse for rør opp til 2. etasje på kjøkkenet og lektet ut på diverse innervegger for å holde tritt med elektrikeren som skal legge ledninger i veggene.
Innkassing av rør

Utlekting av innervegg der vi vil skjule tømmeret
Rør for skjult elektrisk anlegg begynner å komme på plass

Mer rør. Til venstre i bildet ser man en typisk "klase" med bokser for dimmere til diverse lys
Har også holdt på en del i gangen. Dette rommet har trappen opp til andre etasje, og går derfor helt opp til skråtaket. I den forbindelse bestemte vi oss for å ta tyren ved hornene og utbedre isolasjon og lufting til loft i skråtaket mens man har tilgang fra innsiden. Først dette med lufting, dette er viktig når man isloerer loft for å unngå kondens og for å få bort evt "tapt" varme (og dermed unngå ising av takrenner etc). Gamle hus har ofte manglende eller ingen lufting. Dette gjelder også vårt hus. Det er gjort en "fix" på dette en gang på 80-tallet ved å borre noen hull, men det gir ikke nok lufting. Ideelt sett skal det være en langsgående glippe på 5cm her.
Luftehull borret i øverste veggbord kan så vidt sees. To små hull mellom hver taksperre.
Prinsipp for lufting av skråtak
Vi tok ned noen av bordene i himlingen nederst på skråtaket slik at vi fikk tilgang til tomrommet mellom bærebjelkene (taksperrene) i taket. Taksperrene er ca 12cm, så for å få lufting helt opp til loftet er det plass til 7cm isolasjon. Øverste bord i veggen ble kappet ut, myggnetting satt inn, og det ble så tredd vindsperre ned mellom himling og undertak fra loftet som ble festet nederst i skråtaket, og isolasjon ble dyttet ned under vindsperren. Det er nå kontinuerlig 5 cm luftespalte fra takutstikket og opp til loftet, og i tillegg fikk vi inn 7cm isolasjon mellom himling og undertak. Vi skal isolere noe mere på undersiden av himlingen snart, slik at totalt blir ca 17cm isolasjon. Ikke ideelt, men uendelig mye bedre enn ingenting (som det var før!).
Luftespalter etablert
Må bare si at det var en forferdelig jobb å ligge på loftet og tre isloasjon ned i skråtaket. Det er varmt, støvete, og må bruke heldekkende klær på grunn av isloasjonen der oppe. I tillegg har det som har bygd taket brukt alt for store spikre når de har lektet til taksteinen, så det stikker masse spiker ned fra undertaket som man skaller opp i hele tiden. Dette førte til flere sår i skallen..

Ellers har ventilasjonsanlegget kommet! Noen av delen sees på bilde, pluss at det ligger ca 50m med rør i garasjen. Nå blir utfordringen å skjule dette i huset mest mulig. Heldigvis skal det meste ligge på loftet, og det er minimalt med rørføringer nedover i huset. Annlegget gir balansert ventilasjon med varmegjennvinning, og er av typen Heru. Morsommet greier. Aggregatet (nederst i bildet) er for stort til å få opp på loftet gjennom den gamle luken, så den nye loftsluken må monteres for vi kan begynne på dette.
Ventilasjonsanlegget.
I forbindelse med graving av stikkgrøft for dreneringsrør traff gravemaskinen det gamle kloakkrøret, og dette gikk selvfølgelig i stykker (100 år gammelt keramikkrør). Men det som var rart var at det var helt tørt, selv om vi satte på vannet inne i huset. Ved nærmere undersøkelser fant vi ut at det gamle røret allerede var brutt rett utenfor husveggen. Her har det vært dårlig fall og røret ligger ikke så dypt, så det kan ha vært frostsprengning en gang. Det som er litt sprøtt er at dette har nok skjedd for lenge siden, så kloakken fra dette huset har gått rett i bakken i flere år!
Gammelt forgeningsør i støpejern rett utenfor muren som har sprukket for lenge siden.
Vi skifter derfor kloakkrøret frem til kummen i hagen der det går over til plastrør av nyere dato. Vi skifter også litt inn under muren på huset og ca en meter inn i kjelleren slik at vi evt kan skifte resten av støpejernsrørene inne i huset når vi lager bad i kjelleren senere. Men for å få skiftet røret må det frem, og dette betydde at mesteparten av kvelden i går gikk med til å pigge opp deler av kjellergulvet for å komme ned til røret. Rørleggeren holder på i skrivende stund, så det kommer kanskje en oppdatering i løpet av kvelden på dette. Kommunen var hvertfall fornøyd med at vi skifter ut dette, siden kloakken har gått rett i bakken hittil :-) Det har vel vært god gjødsel til plenen...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar